Contractvrije diëtist

 

In juli 2018 studeerde ik af als diëtist! Na een 4-jarige studie kon ik eindelijk zelf aan de slag gaan! Tijdens het laatste jaar begeleidde ik al een aantal mensen, die hun voeding en leefstijl wilde optimaliseren. Vandaar was de stap om al vrij snel een eigen bedrijf op te starten, voor mij een logische keuze.

 

Fit by Stella staat officieel ingeschreven bij de KvK. Daarnaast is het voor mijn beroepsgroep van belang je aan te melden bij een aantal verenigingen en registers. Zo is Fit by Stella aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) en het Kwaliteitsregister Paramedici. Doordat Fit by Stella hierbij aangesloten is, is dit een extra waarborging van kwaliteit voor jou als cliënt.

 

Veel mensen vragen zich af hoe het zit met vergoedingen van de diëtist. Gelukkig zit de diëtist (weer) in het basispakket voor 3 klokuren. Voor veel mensen is dit al genoeg om de eerste stappen naar een gezonde leefstijl te zetten. Meer begeleiding nodig? Als je aanvullend verzekerd bent krijg je vaak nog meer vergoed, maar vraag dit altijd eerst zelf na bij de verzekering. 

 

Met het beginnen van mijn eigen praktijk heb ik ook de bewuste keuze gemaakt om contractvrij te gaan werken. Dit betekent dat ik niet met zorgverzekeraars gecontracteerd ben. 

 

Contractvrije diëtist? Wat betekent dit voor mij als cliënt?

 

Aan het werken als contractvrij diëtist zitten een zowel voordelen als nadelen, voor mijzelf en de cliënt. Toch heb ik hier voor gekozen en dit is waarom;

  1.  Ik wil graag mijn eigen keuzes kunnen maken in begeleiding en praktijkvoering en wil me niet hoeven afvragen of dit wel strookt met ideeën van een bepaalde verzekeraar. Geen inmenging.
  2. Ik hecht veel waarde aan de privacy van mijn cliënten. Op deze manier weet ik zeker dat er geen persoonlijke en/of gevoelige informatie wordt doorgespeeld aan verzekeraars.
  3. Ik besteed mijn tijd liever aan vakinhoudelijke zaken als nascholingen en intervisies dan aan administratieve rompslomp naar een verzekeraar toe. Dit betekent doorgaans ook dat ik meer tijd voor mijn cliënten heb.
  4. Als laatste heb je als cliënt ook veel meer zicht in wat er precies gedeclareerd wordt en wat je eventueel zelf verschuldigd bent. Transparantie in behandeling en kosten.

 

Goed om te weten

Als cliënt en behandelaar hebben we in dit geval niet alleen een behandelrelatie, maar ook een financiële relatie. Dit klinkt allemaal een beetje heftig misschien, don't worry, is het niet ;)

 

Als je bij mij op consult bent geweest, betaal je voor de betaalde dienst en krijg je achteraf een factuur per mail gestuurd. Je bent zelf verantwoordelijk voor het indienen van de factuur bij de verzekering. Heb je een restitutiepolis, dan vergoed de verzekeraar vaak alles. Bij een naturapolis vergoed de verzekeraar het bedrag voor 0%, 60%, 80% of 100%. Een overzicht van vergoedingen van verzekeraars vind je hier. Maar bel voor de zekerheid van tevoren even met jouw verzekering.

 

Een gecontracteerde diëtist lijkt in het eerste opzicht misschien goedkoper, maar vergis je niet. Voor een diëtistisch consult wordt altijd eerst het eigen risico aangesproken, ook bij een gecontracteerde diëtist. Daarnaast rekent een gecontracteerde diëtist vaak ook nog administratietijd. Deze worden dan achteraf gefactureerd naar de verzekeraar, bovenop de gehouden consulten. En die komen bij jou, de cliënt, terecht. Bij een contractvrije diëtist zit dit bij de prijs voor een consult inbegrepen.

 

Ik hou van helderheid, zekerheid en kundigheid en dat hoop ik hiermee uit te dragen naar mijn cliënten.

 

Vragen? Neem gerust contact met me op, via de Contact pagina!

 

 

Liefs,

Stella