Hoe wordt alcohol afgebroken?

Gepubliceerd op 1 augustus 2019 om 08:52

Niks mis met een drankje op zijn tijd toch? Genieten met dit weer hoort er natuurlijk bij. Maar er zijn wel een aantal aspecten die je in de gaten kan houden, bijvoorbeeld als je wilt afvallen. Alcohol kan je progressie dan flink in de weg staan. 

Waarom lees je hier!

Een deel van de gedronken alcohol wordt direct opgenomen door cellen in de maag, zeker wanneer de maag leeg is. Daarom is drinken op lege maag vaak geen slim idee. De rest van de alcohol wordt opgenomen in de dunne darm. Uiteindelijk verlaat 5% van de alcohol direct het lichaam via urine, 95% wordt door de lever afgebroken.

Ethanol (drinkbare alcohol) lijkt chemisch gezien op een koolhydraat, maar de stofwisseling (afbraak) lijkt meer op die van vetten. Afbraaksnelheid is afhankelijk van geslacht, leeftijd en lichaamsgewicht.

De lever geeft prioriteit aan de afbraak van alcohol t.o.v. andere macro’s. Het lichaam kan alcohol niet kwijt en breekt zo snel mogelijk af tot het tussenproduct acetaat. Acetaat remt de vetafbraak in het vetweefsel. Acetaat wordt weer omgezet in AcetylCoA. De energievorm voor in de citroenzuurcyclus (systeem voor energievoorziening in het lichaam). Een overschot aan AcetylCoA zet het lichaam direct om in vetweefsel. Met andere woorden, alcohol kan vrij snel zorgen voor meer vetopslag. 

Toch hangt het er van af of je echt aankomt van een avondje drankjes drinken. Geniet maar met mate natuurlijk. Afvallen is nog steeds een kwestie van het creëren van een energietekort. Handhaaf je dit netjes, lijkt er niks aan de hand. Maar alcohol kan je stofwisseling dus wel in de war schoppen, ben je hier goed van bewust.

Vul je drankjes eens een avond in op een food app, ik ben benieuwd wat je dan denkt.

Geniet op zn tijd, en wil je afvallen? Blijf dan een energietekort handhaven.


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.