Vetverlies & energietekort - waar moet jij op letten?

Gepubliceerd op 27 juni 2019 om 15:41

 

Wil je afvallen? Dan is het belangrijk inzicht te krijgen in jouw voedingspatroon. Maar hoe krijg je dit? Waar moet je op letten, wat is belangrijk en wat is juist niet nodig?

Door eens een week (incl. weekend!) je voeding te tracken. Op deze manier kan je flexibel met een ‘dieet’ omgaan en beter in je vel zitten. Moet je dit elke dag doen? Nee niet per se. Maar bij veel van mijn cliënten geeft het snel een goed beeld van wat je binnen krijgt. En je leert meteen hoe je een gezonde leefstijl naar eigen wijze kan inrichten.

Calorietekort is leidend

Voor afvallen zal dan ook vooral de nadruk liggen op de calorieën en minder op de macro’s. Het is tenslotte een weegschaal. Eet je minder dan je nodig hebt val je af, eet je meer kom je aan. Easy right?... Uh no..

De caloriebehoefte kan het best geschat worden door middel van het bepalen van je vetpercentage, middels een huidplooimeting. Deze geeft een beeld van de vetvrije massa. Hiermee kan middels de Katch-McArdle formule jouw BMR geschat worden. Let wel, dit is nog niet de totale behoefte. Heb je al duidelijk wat jouw behoefte is? Dan rest het je alleen nog hier dagelijks zo’n 200-400 calorieën onder te gaan zitten (persoons- en doelafhankelijk!)

 

Maar hoe krijg je dan toch gezonde voeding en voedingsstoffen binnen?

Vetverlies en voedingsstoffen

Vetverlies draait toch echt grotendeels om het handhaven van een calorietekort. Maar ook dan is het wel belangrijk de macronutriënten: e/kh/v te monitoren. 

Eiwitten heb je nodig voor het behouden van de droge massa en het herstellen van je workouts.

Koolhydraten houden je scherp (focus) en de energie hoog. Het is belangrijk deze juist in te zetten (rondom training, school of werk).

Vetten daarbij zijn onmisbaar voor de hormoonhuishouding en dus heel belangrijk wél te blijven eten.

Ook vitaminen en mineralen horen in grote mate aanwezig te zijn in jouw ‘dieet’. Maar zoals ik al zei. Vetverlies is met name calorietekort kunnen handhaven. Dus houd de macro’s en micro’s in de gaten, houd balans. 

Maar uiteindelijk maakt het voor vetverlies niets uit. Haal optimale voeding (performance voeding) niet door elkaar met vetverlies. Lastig hè voeding? 
Focus vooral op dat energietekort, laat eens iemand naar jouw voedingsschema kijken. Want ook al zit je laag in calorieën, het is dan zeker belangrijk wel alle voedingstoffen binnen te krijgen.

 

Maar afvallen is niet makkelijk, en soms kom je op een punt dat het minder wil lukken en de motivatie zakt. Hoe pak je dit aan?

 

Ga de negatieve effecten van de vetverliesfase tegen

Ben je lekker bezig met afvallen, heb je een goede balans gevonden in én voedzame voeding en af en toe kunnen genieten van misschien iets minder gezonde dingen, maar wel passend gemaakt in jouw schema door je voeding te tracken. Top bezig! .

Toch gaat het ineens minder. Je valt minder snel of niet meer af. Je energielevel wordt lager en gaat misschien onbewust minder doen. Je krijgt meer honger. Wat is er aan de hand? Je was toch lekker bezig? Dit is precies wat het verlagen van de onderhoudscalorieën, dat is veroorzaakt door het afvallen, met zich mee brengt. .

Dit is het punt om te focussen op zaken die je wél in de hand hebt. Wat zijn dingen die je dan juist nu kan aanpakken? .

1. zet een stappendoel en haal deze dagelijks. Beweeg veel overdag
2. Houd je energie op peil door genoeg én goed te slapen.
3. Blijf ritme houden in eten, eet voldoende en time rondom sport/werk wanneer je de energie nodig hebt. Eet minder wanneer je weinig doet. 
4. Eet veel groenten en eiwitrijke voeding. Door de vezels vult dit goed en levert relatief minder calorieën. Is dus minder honger! .

Geef jezelf niet te snel de schuld. Probeer die alles of niets mentaliteit te voorkomen en houd je langetermijndoel voor ogen. Helaas is er geen quick fix. Kies voor een duurzame optie

 

 

Liefs,

Stella

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.