Plant based proteins

Gepubliceerd op 8 februari 2019 10:00

De beste plantaardige eiwitten

 

Heb je je voorgenomen om minder vlees te eten, of eet je vegetarisch? Dan is het af en toe lastig om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Zorgen voor een goede eiwitkwaliteit kan een uitdaging zijn bij plantaardige eiwitten. En toch is het heel gezond af en toe je vlees te laten staan en te vervangen door een plantaardige eiwitbron. Lees hieronder precies waarom en hoe je dit het best kan toepassen in jouw eetpatroon!

 

Waarom plantaardige eiwitten?

Nou, ten eerste zitten veel plantaardige eiwitbronnen vol vezels, vitaminen en mineralen. Zeker voor de variatie is het top om deze vaker te eten. Ook bevatten ze fotochemicaliën; deze zouden een goede bijdrage leveren aan het immuunsysteem.

 

Dierlijke eiwitten zijn in veel gevallen beter opneembaar, vanwege een hogere eiwitkwaliteit te wijten aan het feit dat deze meer essentiële aminozuren bevatten. Echter bevat vlees ook vaak veel verzadigde vetten en cholesterol.

 

Dus het kan heel goed zijn om vaker plantaardig te eten. Maar hoe pak je dit aan?

Wat zijn de beste plantaardige eiwitten?

De plantaardige eiwitten met de meeste hoeveelheid eiwit/100g zijn;

  • Spliterwten (25g/100g)
  • Mungbonen (24g/100g)
  • Borlottibonen (23g/100g)
  • Witte bonen en kidneybonen (23g/100g)

 

Behalve bonen zijn er natuurlijk ook vleesvervangers, plantaardige zuivel en noten & granen die eiwitrijk zijn;

  • Zaden en noten (20-30g/100g)
  • Tempé (18g/100g)
  • Qinoa (8g/100g)
  • Sojamelk (3g/100g)

 

Om de opneembaarheid gunstig te beïnvloeden is het beter om bonen te combineren met vleesvervangers, plantaardige zuivel of granen, noten en zaden. Dit zorgt voor een vollediger aminozuurprofiel.

 

 

Nu je deze handvatten hebt kan jij zeker een gezonde, plantaardige en eiwitrijke variatie op tafel zetten, smakelijk!

 

 

Liefs,

 

Stella


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.